Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Dania po 10 miesiącu życia


Indyk z kaszą


Składniki: 

- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)

Sposób przygotowania: 

Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.


Kurczak z ryżem i warzywami


Składniki

- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż

Sposób przygotowania: 

Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.


Kurczak w potrawce


Składniki: 

- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)

Sposób przygotowania: 

Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.


Krupnik na cielęcinie


Składniki: 

- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)

Sposób przygotowania: 

Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki. Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.


Zupa pomidorowa z makaronem


Składniki: 

- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)

Sposób przygotowania: 

Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.



Indyk z makaronem


Składniki: 

- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka

Sposób przygotowania:

Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).



Jarzyny z szynką i makaronem


Składniki: 

- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej

Sposób przygotowania: 

Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.


Zupa wielowarzywna


Składniki: 

- 2 marchewki
- pietruszka
- 1 selera
- 1 małego pora
- gałązka kalafiora
- 1/8 główki kapusty
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- sól
- 3 łyżki soczewicy
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
- litr wody

Sposób przygotowania: 

warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.


Pulpety z cielęciny i kaszki manny


Składniki: 

- 1 małej marchwi (25g)
- 1 pietruszki (25g)
- 1 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
- 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny
- 2 łyżeczki kaszy manny (10g)
- pół łyżeczki zielonej pietruszki
- 1/2 surowego żółtka
- 150ml wody

Sposób przygotowania: 

mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min.


Zupka jarzynowa z olejem sojowym


Składniki: 

- marchewka
- kalafior
- pietruszka
- 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej
- 3g masła
- łyżeczka cukru
- 150ml wody

Sposób przygotowania: 

warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.


Jarzynka z cielęciną i pomidorami


Składniki: 

- 1/2 średniej marchwi (50 g)
- średni ziemniak (60 g)
- 1/2 średniej wielkości pomidora (50 g)
- 40 g chudego surowego mięsa cielęcego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 50-100 ml wody

Sposób przygotowania:

Marchew i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i włóż mięso. Po ok. 10 minutach dodaj warzywa, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki podziel na ćwiartki, dodaj pod koniec gotowania do jarzynki z mięsem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i na wyparzonej wrzątkiem deseczce drobno posiekaj. Warzywa zmiksuj, dodaj oliwę, wymieszaj, zagotuj, mieszając. Jarzynkę przełóż na wygrzany talerzyk, oprósz posiekaną cielęcinką. Podawaj jako drugie danie.

 
Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami


Składniki: 

Obrane warzywa (90 g):
- 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
- 1/2 pietruszki (10 g)
- cząstka selera (10 g)
- por (10 g)
- średni pomidor (80 g)
- żółtko (20 g)
- łyżeczka mąki pszennej (5 g)
- woda (100 ml)

Sposób przygotowania: 

Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.

 
Zupa z lanymi kluskami


Składniki: 

- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 pora
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki maki pszennej lub kukurydzianej
- żółtko
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania: 

Ciasto na kluski.
Surowe żółtko rozmieszaj z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej, dodaj łyżeczkę wody (w zależności od gęstości, musi być jak bardzo gęsta śmietana). Zupka.
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na gotującą się zupę wlej ciasto cienkim strumieniem i mieszaj, żeby zrobiły się małe kluseczki. Gotuj całość aż kluseczki wypłyną na wierzch ok. 3-4 minutki. Posyp posiekaną natką pietruszki, dodaj posiekane mięsko i gotowe!


Zupa ogórkowa


Składniki: 

- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 pora
- koperek
- łyżeczka masła
- 1 ziemniaka
- 1 mały ogórek kwaszony
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania: 

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj ogórka do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.
  
 
Kapuśniak


Składniki: 

- chude mięsko (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 pora
- koperek
- łyżeczka masła
- 1 ziemniaka
- czubata łyżka kapusty kwaszonej
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta majeranku

Sposób przygotowania: 

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Kapustę kwaszona drobno posiekaj. Dodaj kapustę do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.


Zupka kremowo owocowa


Składniki: 

- 1 szklanki owoców świeżych, mrożonych lub suszonych
- mleko w proszku
- 3 łyżki płatków ryżowych
- 1 łyżka płatków owsianych
- woda

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wlej wodę i zagotuj. Na wrzątek wrzuć pokrojone owoce ( maliny, truskawki przetrzyj przez sitko) i gotuj aż zmiękną. Dodaj płatki ryżowe i płatki owsiane. Zagotuj i zmiksuj. Dodaj mleko w proszku wymieszaj i zupka gotowa.Do przygotowania zupki można użyć różnych owoców np. jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie, suszone namoczone wcześniej morele i śliwki. Zupkę można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z różnych kombinacji i taka jest najsmaczniejsza (jabłka z gruszkami, brzoskwinia z morelą)Po 12 miesiącu nie trzeba zupki miksować.
  
  

Zupa z cukinii


Składniki: 

- mała cukinia
- cebula
- mały ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litra wywaru z warzyw
- łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- pół szklanki śmietanki

Sposób przygotowania: 

Cukinie umyj, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach śmietankę i zieleninę.

 
Gulasz z królika


Składniki: 

- 250 g mięsa z królik
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- włoszczyzna
- marchewka
- łyżka mąki pszennej
- koperek

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.


Bułeczki z kapustą


Składniki: 

- Ciasto: 50 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 125 dag masła lub margaryny
- 7-8 dag drożdży
- 4 żółtka
- szklanka mleka
farsz: kilogram słodkiej drobno poszatkowanej kapusty
- spora cebula
- łyżeczka oleju
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania: 

Kapustę wrzuć do garnka, podlej skąpo wodą, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Dodaj posiekaną i podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw (najlepiej na noc), aż całkiem się odsączy. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i prawie połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, wlej mleko i pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż wyrośnie. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki (?szew? będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180°C, aż się zrumienią. Bułeczek wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.

 
Chleb bezglutenowy


Składniki: 

- 40 dkg mąki bezglutenowej
- 3 dkg drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- ok. 2 szklanki wody
- tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania: 

Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce, aż urosną. 1,5 szklanki wody wlej do naczynia, dodaj rozczyn, olej, sól i mąkę. Wyrabiaj łyżką albo mikserem przez 5 minut. Dodaj jeszcze 6-8 łyżek wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Formę keksową wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto. Na wierzch wylej 5 łyżek wody. Ponacinaj chleb w poprzek formy. Przykryj formę czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (250 st. C) i piecz ok. godziny. Uwaga: Na rynku można dostać gotowe mieszanki bezglutenowe służące do wypieku chleba, ale uwaga: nadają się przeważnie dla dzieci powyżej 1. r.ż.


Cukinie z daleka


Składniki: 

- średnia cukinia
- łyżeczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia
- pół małej czerwonej cebuli
- średnia marchewka
- szczypta sproszkowanej łagodnej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki
- zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania: 

Cebulę drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkę. Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami. Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.


Faszerowana cukinia


Składniki: 

- średnia cukinia
- łyżeczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia
- pół małej czerwonej cebuli
- średnia marchewka
- szczypta sproszkowanej łagodnej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania: 

Cebulę drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkę. Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami. Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.


Flaczki z kurczaka


Składniki: 

- marchewka
- pietruszka
- pół selera
- pół małego pora
- kawałek (ok. 50 g) ugotowanego mięsa kurczaka (najlepiej piersi)
- niewielki naleśnik zrobiony z użyciem samego żółtka (bez białka)
- pół łyżeczki oliwy
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki majeranku
- sól

Sposób przygotowania: 

Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w drobne słupki (por w półkrążki), zalej wrzątkiem, gotuj, aż całkiem zmięknie. Mięso pokrój drobno w poprzek włókien. Naleśnik pokrój w drobniusieńkie i nie za długie paseczki. Mięso i naleśnik wrzuć do zupy. Dodaj oliwę, natkę, majeranek, szczyptę soli. To potrawa dla niemowlaków, które mają już zęby.


Indyk przekładany


Składniki:

- 2 łyżki mielonego mięsa indyka
- pół papryki l kilka plasterków cukinii
- 2 plastry bakłażana
- filiżanka fasolki szparagowej (lub mrożonka z warzywami odpowiednimi do wieku - pół paczki)
- dwie filiżanki lekko podgotowanego makaronu (drobnego
- np. małych muszelek)
- pół cebuli
- 3 pomidory bez skórki (z puszki)
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- pół łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania: 

Cebulę posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone pomidory, ew. nieco soku z nich lub wody, podduś. Sos zmiksuj, dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Pozostałe warzywa umyj. Bakłażana musisz przygotować wcześniej (plastry posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz dokładnie wodą). Jarzyny drobno pokrój (mrożone - rozmroź, ew. rozdrobnij). Małe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Układaj warstwy: najpierw sos pomidorowy, makaron, warzywa, mięso mielone, sos. Naczynie przykryj folią aluminiową. Zapiekaj około 40 minut w temp. 200°C.


Kuskus z warzywami i mięskiem


Składniki:

- filiżanka suchej kaszy kuskus
- kawałek piersi kurczaka upieczonej lub ugotowanej na parze
- dwie łyżki posiekanych: marchewki
- pietruszki i selera (może być naciowy)
- łyżeczka zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- pół łyżeczki masła
- szczypta soli

Sposób przygotowania: 

Warzywa razem z groszkiem podduś w małym rondelku, podlewając odrobiną wody, gdy zmiękną, dodaj sól i masło. Mięso bez skóry pokrój na małe kawałki, dodaj do jarzyn, zamieszaj, by się zagrzało. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem, tak by powierzchnia wody znajdowała się 1 cm nad powierzchnią kaszy. Poczekaj, aż kuskus wchłonie całą wodę, zamieszaj. Polej warzywami z mięsem.


Łagodne chili


Składniki:

- 2 łyżki mięsa mielonego z indyka
- łyżka ugotowanej na miękko fasoli lub łyżka ziaren kukurydzy
- łyżka posiekanej świeżej zielonej papryki
- łyżka posiekanej świeżej czerwonej papryki
- dojrzały pomidor lub 2 pomidorki bez skórki z puszki
- łyżka posiekanej cebuli
- pół ząbka czosnku
- ugotowany na miękko ryż
- olej
- szczypta soli
- szczypta kolendry

Sposób przygotowania: 

W rondelku rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, starty lub zmiażdżony czosnek i paprykę. Gdy cebula będzie szklista, a papryka zmięknie, włóż mięso i duś mieszając. Dodaj pokrojonego pomidora, przykryj, zmniejsz gaz. Mieszaj co chwilę, w razie potrzeby podlej wodą. Pod koniec dodaj fasolę lub kukurydzę, sól i zioła. Wymieszaj z ciepłym jeszcze ryżem.


Pasztet z fasoli


Składnik:

- 5 szklanki ugotowanej białej fasoli
- średnia cebula
- 3 plastry bakłażana
- pół średniego ugotowanego selera (np. z zupy) lub filiżanka pokrojonego obgotowanego selera naciowego
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól

Sposób przygotowania: 

Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz, uduś na odrobinie oliwy, podlewając wodą. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na połowie łyżeczki oliwy. Selera posiekaj. Fasolę, bakłażana i selera przekręć przez maszynkę o średnich oczkach. Zmiażdżony czosnek dodaj do masy z ziołami i odrobiną soli. Wyrób jednolitą masę. Piecz w brytfance wyłożonej pergaminem (ok. godziny w temperaturze 180°C). Dla rocznego dziecka możesz zrobić pasztet z jajem: do masy dodaj żółtko, wyrób, dodaj pianę z białka. Wymieszaj, upiecz.


Ostre ziemniaczki


Składniki: 

- 1-2 ziemniaki
- czubata łyżka posiekanego szczypioru z dymki
- ogórek kiszony
- łyżeczka posiekanego koperku
- odrobina pieprzu
- kapka oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z ogórków

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki obierz, ugotuj. Ogórek pokrój w kosteczkę. Ciepłe ziemniaki rozgnieć widelcem (lub pokrój w kostkę), a potem zmieszaj z ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem, przyprawami, oliwą i sokiem z ogórków.


Pierogi z soczewicą


Składniki: 

- Na ciasto: szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka mąki pszennej
- sól
- woda
Na farsz:
szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- olej

Sposób przygotowania: 

Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Składniki farszu przepuść przez maszynkę do mielenia, dosól, ew. dodaj łyżeczkę oleju i trochę pieprzu, przemieszaj. Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami. Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem. Do farszu można dodać ok. 10-15 dkg twarogu (dla dziecka od 11. miesiąca).


Warzywa z jajkiem


Składniki: 

- 1 ziemniak (mały)
- 1/2 marchewki
- 2 gałązki kalafiora
- 1jajko
- 2 łyżki masła prawdziwego
trochę posiekanego szczypiorku(niekoniecznie) 

Sposób przygotowania:

Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzącą wodą następnie w mniejszym naczyniu (salaterce) roztrzepujemy widelcem jajko z masłem, wkładamy do gotującego się rondla z wodą i czekamy aż się zetnie. Rozdrobnione warzywka wykładamy na talerz razem z jajkiem i posypujemy szczypiorkiem,(niekoniecznie).


Zupa z porów


Składniki: 

- 4 duże pory,
- 2 średnie ziemniaki,
- grzanki ziołowe,
- masło,
- śmietana,
- odrobina soli

Sposób przygotowania: 

Pory obrać, posiekać i usmażyć na maśle, następnie do garnka włożyc pokrojone ziemniaki, usmażone pory, lekko dosmaczyć, zalać wszystko 2 szklankami wody i gotować około 40 min. Po ugotowaniu zupkę miksujemy, w miseczce dodajemy 2 łyżeczki chudej śmietany i grzanki ( dla starszych dzieci zamiast grzanek może być groszek ptysiowy)


Pasta drobiowo- warzywna
 

Składniki: 

- 40 g surowego mięsa z piersi z indyka
- 50g włoszczyzny w tym 1/2 małej marchwi, kawałeczek cebuli, cząstka selera
- troszkę wody
- ugotowane żółtko
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania: 

Ugotuj razem włoszczyznę i mięso. Ugotowane warzywa, mięso i żółtko przemiel przez maszynkę. Do pasty dodaj kropelkę oleju, oraz drobno posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj. 
 

Papka rybno-serowa


Składniki: 

- 225g ziemniaków
- 50g pora
- 50g pieczarek
- 90g mrożonego dorsza
- 250ml wody lub mieszanki mlecznej
- 50g utartego sera

Sposób przygotowania: 

Pokrój warzywa i grzyby. Warzywa, grzyby i rybę wrzuć do gotujacej się wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 min., aż ryba i ziemniaki będą miękkie. Wyjmij dorsza i pokrój na kawałki, sprawdzając czy nie ma ości. Włóż z powrotem rybę do garnka i wymieszaj z utartym serem. Zmiksuj potrawę na papkę o odpowiedniej konsystencji.
             

     

1 komentarz: