Szukaj na tym blogu

sobota, 13 kwietnia 2013

Nowe przepisy po 5 miesiącu

Moja mała rada: 

Zupki robi się bardzo podobnie. 

Generalnie ugotować wszystko, zmiksować razem, do ciepłego dodać tłuszcz (masło, oliwę lub olej sojowy), dodać kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.


Zupka marchewkowa



Składniki:
 
  • marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
  • kleik ryżowy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
  • woda 

 Sposób przygotowania: 

Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.




Zupka brokułowa






Składniki:

  • kilka różyczek brokuła
  • woda
  • kleik ryżowy

Sposób przygotowania:

Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.




Zupka jarzynowa


 

Składniki:
 
  • ziemniak
  • marchewka
  • pietruszka (kawałeczek)
  • por
  • seler (ostrożnie- może uczulać)
  • masło lub oliwa z oliwek
  • kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:

Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.


Zupka ziemniaczana
 

Składniki:
 
  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.




Zupa brokułowa
 


Składniki:
 
  • 1 marchewka
    100gram brokuła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Sposób przygotowania:

Ugotować marchew i brokuła (osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

 

 Mus jabłkowy





Składniki:
 
  • 1 duże słodko-kwaśne jabłko 
  • sok jabłkowy klarowny
  • kleik ryżowy
Sposób przygotowania:

Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.





Zupa jarzynowa z buraczkiem






Składniki:

  • 1/2 buraka
  • marchewka
  • 1/2 ziemniaka
  • 1/4 pietruszki
  • 1łyżeczka masła (lub oliwa z oliwek)
  • 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:

Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.




Zupa jarzynowa z kalafiorem i brokułem





Składniki:

  • marchew 
  • kalafior
  • brokuł
  • oliwa z oliwek
  • kleik ryżowy

Sposób przygotowania:

Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.


Zupka z cukini



Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka (kawałeczek)  razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie  zmieliłamwarzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym razem,miesna i bezmiesna Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz