Zupki robi się bardzo podobnie.
Generalnie ugotować wszystko, zmiksować razem, do ciepłego dodać tłuszcz (masło, oliwę lub olej sojowy), dodać kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.
Zupka marchewkowa
Składniki:
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- woda
Sposób przygotowania:
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
Zupka brokułowa
Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
Zupka jarzynowa
Składniki:
- ziemniak
- marchewka
- pietruszka (kawałeczek)
- por
- seler (ostrożnie- może uczulać)
- masło lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Sposób przygotowania:
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
Zupka ziemniaczana
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
Zupa brokułowa
Składniki:
- 1 marchewka
100gram brokuła - 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Sposób przygotowania:
Ugotować marchew i brokuła (osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
Mus jabłkowy
Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
Zupa jarzynowa z buraczkiem
Składniki:
- 1/2 buraka
- marchewka
- 1/2 ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła (lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zupa jarzynowa z kalafiorem i brokułem
Składniki:
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
Zupka z cukini
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłamwarzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym razem,miesna i bezmiesna Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz