Zupka z mięsem bez wywaru
Składniki:
- 100 gram kurczaka lub indyka
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.
Zupka z kurczakiem
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi kurczaka
- seler
- pietruszka
- oliwa
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
Zupka z królikiem
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
Indyk w jarzynach
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
- olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
Kurczak z jabłkami
Składniki:
- marchew (350 gram)
- mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
- kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
- sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
Jagnięcina z kaszą
Składniki:
- marchew(300 gram)
- ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.
Indyk z kalarepą
Składniki:
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
- kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz