Szukaj na tym blogu

sobota, 13 kwietnia 2013

Nowe przepisy od 6 miesiąca

Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru (indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)


Zupka z mięsem bez wywaru




Składniki:

  • 100 gram kurczaka lub indyka
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.


Zupka z kurczakiem



Składniki:


  • marchew
  • ziemniak
  • mięso z piersi kurczaka
  • seler
  • pietruszka
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.


Zupka z królikiem
 


Składniki:

  • marchew
  • ziemniak
  • por
  • mięso z królika(ok. 100 gram)
  • kleik ryżowy
  • olej sojowy
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.


Indyk w jarzynach






 Składniki:



  • marchew
  • ziemniak
  • mięso z piersi indyka(100 gram)
  • groszek zielony
  • olej sojowy
  • por
  • kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.


Kurczak z jabłkami


Składniki:


  • marchew (350 gram)
  • mięso z kurczaka(100gram)
  • świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
  • masło 1 łyżeczka
  • kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
  • sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.



Jagnięcina z kaszą





 Składniki:


  • marchew(300 gram)
  • ziemniak (1 niewielki)
  • mięso jagnięce(ok.150gram)
  • por (kawałeczek białej części)
  • groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
  • pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
  • kasza jaglana( 2 łyżki)
  • olej sojowy (1 łyżeczka)
  • kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
  • sok jabłkowy do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.




Indyk z kalarepą





Składniki:


  • marchew 250 gram 
  • mięso z piersi indyka 100gram
  • kalarepka 200 gram
  • olej sojowy lub oliwa z oliwek
  • kleik ryżowy

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz