Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

Dania po 5 miesiącu życia



Kleik z marchwi


Składniki

- 2 małe marchewki
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 50 ml wody

Sposób przygotowania: 

Marchewkę ugotować w wodzie, a następnie zmiksować. Dodać do niej tyle kleiku aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, następnie wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.




 Kleik z brokuł


Składniki:

- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania: 

Brokuły ugotować do miękkości, następnie zmiksować i dodać do nich tyle kleiku ryżowego by uzyskać pożądaną konsystencję.




Zupka jarzynowa


Składniki:

- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por
- seler

Sposób przygotowania: 

Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.





Zupka z jarzyn z mlekiem modyfikowanym


Składniki: 

- pół marchewki
- średniej wielkości ziemniaczek
- 60 ml mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania: 

Warzywa drobno pokroić i ugotować. Po ugotowaniu zmiksować i dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, a następnie znów zagotować aby składniki się połączyły. Połączyć z odzielnie przygotowanym mlekiem modyfikowanym i wymieszać.



Zupka z jarzyn z ryżem


Składniki: 

- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania: 

Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.





Zupa z jarzyn i buraków


Składniki: 

- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania: 

Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.




Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami 




Składniki: 

- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania: 

Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.




Zupa z ziemniaków


Składniki: 

- 2 średnie ziemniaczki
- 400 ml wywaru z warzyw

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki drobno pokroić i ugotować w wywarze z warzyw. Wszystko razem zmiksować. Podawać po ostudzeniu.





Zupa z brokuł


Składniki: 

- 1 mała marchewka
- 100 gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Sposób przygotowania:

Warzywa ugotować osobno dodając pół łyżeczki oliwy na warzywo. Po zagotowaniu dodać kaszkę ryżową i wszystko wymieszać.










       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz