Szukaj na tym blogu
niedziela, 7 kwietnia 2013
Dania po 8 miesiącu życia
Zupka z królikiem
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
Indyk w jarzynach
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
- olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
Jagnięcina z kaszą
Składniki:
- marchew(300 gram)
- ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody.
Indyk z kalarepą
Składniki:
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
- kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
Pasta z twarogu
Składniki:
- 40g twarogu
- 50ml mleka następnego.
Sposób przygotowania:
twaróg roztarty na gładką masę połączyć z ciepłym mlekiem. Papka może być samodzielnym posiłkiem lub jako dodatek do śniadania lub podwieczorku.
Pulpety z ryżem
Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2 łyżki surowego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- żółtko
Sposób przygotowania:
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki. Maluch zje najwyżej dwa pulpety, resztę schowaj do lodówki na jutro.
Papka mięsno - ryżowa
Składniki:
- jabłko
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 50 ml wody
- 20 g mięsa z piersi kurczaka
- woda do ugotowania mięsa
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. W garnuszku zagotuj wodę dodaj jabłko chwile pogotuj. Do jabłka dodaj masło, kleik i posiekane mięso. Całość wymieszaj. Od 9 miesiąca możesz dodać szczyptę majeranku.
Słodka zupka
Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 kalarepa
- 2 łyżki ugotowanej kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Owoce i warzywa obierz i ugotuj do miękkości na parze. W osobnym garnuszku ugotuj kaszkę kukurydzianą. Wszystko razem zmiksuj dodając wywaru z gotowania warzyw i owoców do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Biurowa kartoflanka
Składniki:
- pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
- pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
- półtorej szklanki zimnej wody
- czubata łyżka mleka modyfikowanego
- łyżeczka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Odlej pół szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła całe dno cienką warstwą. Wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy, wymieszaj. Podawaj posypaną koperkiem.
Pychotka Mikołaja
Składniki:
- 4 jabłka
- 210 ml wody
- 60g filetu z piersi kurczaka
- 4 łyżki białego ugotowanego ryżu
- cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
Wlać 210 ml wody do garnka. Włożyć obrane, wydrążone i pokrojone na ćwiartki jabłka.Gotować 10 minut.Dodac wcześniej ugotowane i zmielone mięso i 4 łyżki ugotowanego ryżu.Dobrze wymieszać.Jabłka same się rozchodzą.Doprawić cynamonem.Mój synek uwielbia to danie. Z wyżej wymienionych składników wyjdą 3 porcje po ok.180 gram.
Vegeterianina
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- kilka listków pietruszki
- płatki sojowe (zmiażdżone ziarna soi)
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniak obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniak oraz płatki sojowe ugotować przez ok. 10 min. Listki pietruszki oddzielić od gałązek i drobno posiekać, a następnie dodać do ugotowanych warzyw. Wszystkie składniki rozdrobnić blenderem. Gorącv papkę można zapakować do malutkich słoiczków i mocno zakręcić. Dla bezpieczeństwa przechowywać w lodówce do 7-miu dni.
Zupka Patryczka
Składniki:
- Kasza manna
- Woda filtrowana
- Marchew
- Pół żółtka
- Łyżka masła
- Mleko modyfikowane /ilość wg wskazań/
Sposób przygotowania:
W odmierzonej ilości wody/zależnie ile dziecko zjada/ gotujemy , wymytą i pokrojoną w kostkę marchew. Kiedy marchew zmięknie, dodajemy kaszę mannę i masło. Gotujemy do zgęstnienia kaszy. Do ugotowanej kaszy dodajemy połowę żółtka i miksujemy składniki. Do powstałej masy dosypujemy mleko modyfikowane i mieszamy. Zupkę przekładamy do miseczki i ostudzoną podajemy dziecku.
Ciasteczka marchewkowe
Składniki:
- 15 dag drobno startej marchewki
- 40 dag mąki
- paczka margaryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabia się tak jak normalne kruche, czyli najpierw sieka się zimną margarynę z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, a potem dodaje marchewkę i cukier. Można wycinać różne wzorki albo okrągłe ciasteczka z dżemem pośrodku (dobre są domowej roboty powidła z jabłek). Ciasteczka pieką się ok. 20 min. w temp. 180 st. Można je posypać cukrem pudrem.
Zapiekany kurczak w potrawce
Składniki:
- pierś z kurczaka lub kawałek piersi z indyka
- jabłko
- marchewka
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięsko pokroić w cienkie pasy i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić ew. popieprzyć. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach i ułożyć na kurczaku, marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach i ułożyć na jabłkach, całość skropić oliwą, przykryć i zapiekać około pół godziny Danie można przygotować w dużej ilości ale wtedy należy dłużej piec (nawet do godziny).
Przysmak z wieprzowiny i jabłka
Składniki:
- 175g chudej wieprzowiny
- 175g ziemniaków
- 175g pietruszki
- 1/4 cebuli
- 1/2 jabłka
- 300ml wody
- szczypta suszonej szałwii
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do tem. 180st. Posiekaj mięsko, warzywa pokrój. Jabłko obierz ze skórki, wydrąż i posiekaj. Włóż mięso, warzywa i jabłko do żaroodpornego naczynia, wlej wodę i przypraw szałwią. Przykryj i doprowadź do wrzenia, mieszając raz lub dwa. Przykryj i wstaw do piekarnika na godzinę i 15 min., aż mięso stanie się miękkie. Następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem na dowolną konsystencję. Uwaga! Jak wolisz to możesz gotować potrawę na gazie przez 40 min. Objetość: 600ml.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz