Szukaj na tym blogu
niedziela, 7 kwietnia 2013
Dania po 7 miesiącu życia
Jarzynka kalafiorowa z mięsem na rosole
Składniki:
- 1 marchewki (25g)
- 1 małego ziemniaka
- 1 pietruszki (9g)
- 1 małego pora (9g)
- 2 gałązki kalafiora (20g)
- łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- łyżeczka płatków ryżowych
- 120ml wody która uzupełniamy w trakcie gotowania
- 20g cielęciny lub mięsa z drobiu.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperaturę i podajemy dziecku.
Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
Składniki:
- 1 pietruszki (25g)
- 1 marchwi (15g)
- ziemniak
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 ml wody
- chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g).
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.
Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem
Składniki:
- 1 małej marchwi
- mały ziemniak
- 1 pietruszki
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- łyżeczka masła
- 120ml wody
- 20g mięsa cielęcego
Sposób przygotowania:
Kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.
Zupa jarzynowo-fasolowa
Składniki:
- 1 małej marchwi (20g)
- 1 małego ziemniaka (20g)
- 1 małej pietruszki (20g)
- 5 strączków fasolki szparagowej
- łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100-120 ml wody
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wrzucamy do wrzącej wody gotując do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cielęciny.
Zupa marchewkowo-ziemniaczana z żółtkiem
Składniki:
- 1 marchwi (60g)
- ziemniak (50g)
- łyżeczka posiekanego pora (70g)
- łyżeczka kleiku kukurydzianego
- łyżeczka masła
- 100ml wody
- 1 żółtka.
Sposób przygotowania:
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Ugotowane jajko obieramy - oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i dokładnie miksujemy. Później dodajemy masło i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schłodzeniu podajemy dziecku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz