Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

Dania po 6 miesiącu życia



Zupa z mięsem


Składniki:

- 100 gram kurczaka lub indyka
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.





Zupa z kurczakiem


Składniki:

- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi kurczaka
- seler
- pietruszka
- oliwa

Sposób przygotowania: 

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.




Zupa z królikiem


Składniki:

- marchew
- ziemniak
- por
- 100 g mięsa z królika
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka

Sposób przygotowania: 

Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.



Kurczak z jabłkami


Składniki: 

- marchew (350 gram)
- mięso z kurczaka(100gram)
- 200 g świeżej kukurydzy ugotowanej do miękkości lub mrożonej i ugotowanej
- masło 1 łyżeczka
- kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
- sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek

Sposób przygotowania: 

Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku. Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.




Jagnięcina z kaszą


Składniki: 

- marchew(300 gram)
- ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku

Sposób przygotowania: 

Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną. Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody.




Indyk z kalarepą


Składniki: 

- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
- kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.



Przecier z jabłek


Składniki: 

- 100 g jabłek (słodkie i soczyste)
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania: 

Jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem.



Przecier z malin


Składniki: 

- 1 szklanki malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania: 

Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.



Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym


Składniki: 

- mleko następne płynne 150g
- 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
- 1/5 szklanki wody (50g)

Sposób przygotowania:

Kaszkę pozostawiamy na godzinę w zimnej wodzie aby nasiąkła. Następnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcję mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.



Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu


Składniki: 

- 1 pietruszki (25g)
- 1 marchwi (15g)
- ziemniak
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 ml wody
- chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)

Sposób przygotowania: 

Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.



Zupa jarzynowa z buraczkiem


Składniki: 

- 1 marchwi (30g),
- 1 ziemniaka (20g),
- 1 pietruszki (20g),
- 1 buraka (20g),
- łyżeczka świeżego masła ,
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
- 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.

Sposób przygotowania: 

Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.




Zupa jarzynowa z buraczkiem


Składniki: 

- 1 marchwi (30g),
- 1 ziemniaka (20g),
- 1 pietruszki (20g),
- 1 buraka (20g),
- łyżeczka świeżego masła ,
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
- 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.

Sposób przygotowania: 

Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.



Zupka jarzynowa z cielęciną


Składniki: 

- 2 łyżki kleiku kukurydzianego
- 20g cielęciny
- 100g wody
- 1/5 małej marchwi (20g)
- 1 małego ziemniaka (20g)
- 1 małej pietruszki (20g)
- brokuły (20g)
- seler (10g)
- łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.




Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem


Składniki: 

- 20g mięso z indyka,
- odrobina kalafior,
- odrobina kalarepa,
- pietruszka - natka
- 60-70ml. wody(zagotowana)
- 2 marchewki,
- 0,5 ziemniaka,
- 1 łyżeczka kleik ryżowy,
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut. Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Podawaj po ostudzeniu




Przecier z dyniowatych


Składniki: 

- filiżanka pokrojonych w dużą kostkę: dyni, cukini, kabaczka, patisona
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania: 

Warzywa ugotuj do miękkości nad parą. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.




Papka z dyni i jabłka


Składniki: 

- 50g obranej dyni
- 50g słodkiego jabłka
- niewielka ilość wody

Sposób przygotowania:

Dynie i jabłko pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć dynie i jabłko, gotuj do miękkości. Przestudź i zmiksuj.




Papka z brokuł


Składniki: 

- kilka różyczek brokuła
- łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj masło i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.




Papka marchewkowa


Składniki: 

- marchewka
- łyżeczka kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- woda

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyj, cieniutko obierz i opłucz. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć marchewkę i gotuj do miękkości. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.




Papka z ziemniaka


Składniki: 

- 1 ziemniak
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Ziemniaka ugotuj na parze lub w garnuszku wrzucając na wrzątek. Rozgnieć widelcem dodaj masło i wymieszaj.




Papka warzywna z kurczakiem


Składniki: 

- 1 marchewki
- 1 ziemniaka
- 1 różyczka brokuła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20g surowego mięsa kurczaka z piersi
- 100 ml wody
- szczypta natki pietruszki
- dodatkowo woda do ugotowania mięsa

Sposób przygotowania: 

W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć mięso, ugotuj ok 10 min. Wywar wylej a mięso posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj brokuła. Dodaj oliwę, natkę i posiekane mięsko. Całość zmiksuj. Od 8 miesiąca możesz dodać majeranek.




Surówka z jabłka i marchewki


Składniki: 

- słodkie jabłko
- marchewka
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj cukier, jeśli jabłko jest zbyt kwaśne oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę i jabłko utrzyj na grubych oczkach.




Zielona zupa


Składniki: 

- garść mrożonego groszku lub brokułów
- średni ziemniak (niekoniecznie)
- łyżka ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania: 

Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. Możesz przygotować z tych składników także purée. Potrawę możesz zagęścić kleikiem ryżowym. Żeby ładnie wyglądało na wielkanocnym stole, nałóż je łyżką do lodów. Obok możesz położyć np. łyżkę białego purée z pietruszki.




Zupa krem z kalafiorów


Składniki

- kalafior
- duża cebula lub por
- 3-4 szklanki rosołu
- wywaru z warzyw lub wody
- główka sałaty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i vegeta (niemowlętom zupy niczym nie przyprawiamy)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Podziel kalafior na różyczki, cebulę posiekaj. Cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dorzuć różyczki kalafiora, wlej płyn i gotuj pod przykryciem. Kiedy kalafior zmięknie, dodaj oczyszczone i poszarpane na kawałeczki liście sałaty oraz koperek i ponownie zagotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną i świeżym koperkiem.




Zupa krem z kalafiorów


Składniki: 

- kalafior
- duża cebula lub por
- 3-4 szklanki rosołu
- wywaru z warzyw lub wody
- główka sałaty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i vegeta (niemowlętom zupy niczym nie przyprawiamy)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Podziel kalafior na różyczki, cebulę posiekaj. Cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dorzuć różyczki kalafiora, wlej płyn i gotuj pod przykryciem. Kiedy kalafior zmięknie, dodaj oczyszczone i poszarpane na kawałeczki liście sałaty oraz koperek i ponownie zagotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną i świeżym koperkiem.




Bukiet warzywny


Składniki

- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- 1/4 kalarepki
- 1 duża łyżka zielonego groszku
- 1 ziemniak
- mały buraczek
- mała wiązka świeżego koperku
- kilka fasolek szparagowych
- 2 małe różyczki brokuła
- oliwa z oliwek
- 200 ml wody
- mięso z indyka (duża łyżka wcześniej ugotowanego).

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wrzucamy kilka gałązek koperku chwilę gotujemy Następnie wrzucamy wcześniej obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę warzywa, gotujemy je aż bedą miękie. Na końcu wrzucamy ugotowane mięso z indyka. Wyłączamy, dodajemy oliwę z oliwek, świeży koper i wszystko razem miksujemy. Studzimy i podajemy, zupa oprócz ciekawej barwy, ma wspaniały smak i przede wszystkim zapach.




Zdrowa zupka


Składniki

- 5 różyczek brokułów
- 1/4 ziemniaka słodkiego (kumera)
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- kasza jaglana

Sposób przygotowania:

Brokuły i ziemniaka ugotować na parze aż zmiękną (nie za długo, żeby nie straciły witamin!). Pod koniec gotowania polać warzywa oliwą z oliwek. Osobno ugotować kaszę jaglaną (3-4 łyżki, zależy jakie lubisz gęste). Ugotowane warzywa i kaszę zmiksować razem z 50 ml wywaru, który mamy z gotowania warzyw. Smacznego:)




Zupka pychotka


Składniki: 

- 1/2 pietruszki
- 1 duża marchew
- kawałek piersi z kurczaka, lub tez jak kto woli mięso cielęce albo królicze
- troszeczke selera
- mały ziemniak,
- szczypta soli
- łyżka masła,
- 2-3 łyżeczki kaszy manny

Sposób przygotowania: 

wszystko tarkujemy włącznie z mięskiem na tarce z malymi oczkami ,i gotujemy przyprawiając szczyptą soli,[może być tez odrobina cukru],gdy wszystko bedzie mięciutkie dodajemy 3 łyżeczki kaszy manny i masło.zupka słodziudka w sam raz dla niejadków.




Zupka ze slodkiego ziemniaka - wspaniała


Składniki: 

- konieczny jest słodki ziemniak (pomaranczowy w srodku- juz do kupienia w wielu sklepach) - 1 duzy
- marchewka - 2 duze
- piers z kury - jedna pojedyncza
- ryz
- maslo
- vegeta

Sposób przygotowania: 

Zagotowac razem piers z kury, marchewke i słodkiego ziemniaka do miekkosci z lyzeczka maselka i szcypta vegety. Warzywa zmiksowac, a mieso drobno pokroic i dorzucic do warzyw. Ryz zagotowac osobno i dodac do zupki dla nauki gryzienia. Zupa jest wspaniala w smaku tylko niestety obecnosc slodkiego ziemniaka jest niezbedna. Ogolnie proporcje kury do warzyw maja byc jak 1 do 2




Zupka ze szpinakiem


Składniki: 

- 1 marchewka,
- 1 ziemniak
- kawałek piersi indyka,
- gałazka szpinaku (można dać mrożony, ale to nie to samo),
- woda

Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki gotuję na parze oddzielnie i potem podczas miksowania dodaję wody, ale można też ugotować warzywa razem i dodać oddzielnie ugotowane mięsko i dopiero miksować.




Gulasz z indyka z marchewką i kukurydzą


Składniki: 

175g ziemniaków
175g marchwi
115g piersi z indyka
50g mrożonej kukurydzy
300ml mieszanki mlecznej lub wody 

Sposób przygotowania:

Wszystko gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż mieso będzie miekkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Objętość: 600ml




Kurczak z cukinią i winogronami


Składniki: 

pierś z kurczaka (lub indyk)
1/4 szklanki rosołu
8 zielonych winogron (obrane i bez pestek)
pokrojona cukinia

Sposób przygotowania: 

Ugotować pokrojone mięso, pokrojone winogrona i cukinie w rosole. Zmiksować przed podaniem. Można zagęścić ryżowym kleikiem.




Jarzynowa z żółtkiem


Składniki: 

- Ok. 50 g obranych warzyw:
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
- Kalarepka
- Burak
- Ziemniak
- Ok. 25 g chudego mięsa (np. filet z indyka)
- 2 łyżeczki błyskawicznej kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego
- pół łyżeczki masła
- pół żółtka
- ok. 60-80 ml wody

Sposób przygotowania: 

Obrane, umyte i pokrojone warzywa zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Następnie przestudź i zmiksuj na papkę (możesz również przetrzeć przez sitko). Dodaj masło i połowę żółtka. W osobnym garnuszku ugotuj kawałek mięska, drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej papki warzywnej. Ponownie zmiksuj. Dosyp kaszkę lub kleik (błyskawiczny, nie wymagający gotowania) i dokładnie wymieszaj. Z podanych składników przygotujesz ok. 120 g gęstej zupki.
            






  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz