Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

Dania po 9 miesiącu życia



Biszkopt bezglutenowy


Składniki: 


- 4 jaja
- szklanka cukru pudru (120g)
- 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g)

Sposób przygotowania: 


jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem. 


 
Zupa z brokułów


Składniki: 

- 100ml wody
- łyżka ugotowanych brokułów
- łyżka nestle sinlac
- łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.


Sposób przygotowania: 

brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso. 



Jagnięcia z kaszą


Składniki:


- 1 marchewki
- ziemniak
- 1 słodkiego jabłka
- 20g mięsa jagnięcego
- kawałeczek białej części pora
- łyżka groszku zielony świeżego lub mrożonego
- 1 korzenia pietruszki
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: 


W garnuszku ugotuj mięso i posiekaj. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora drobno pokrój. Jabłko pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj wodę. Wody powinno być dwa razy tyle, co warzyw. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa i jabłko. Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, dodaj kasze i oliwę. Gotuj aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Zdejmij z ognia owiń kocem i zostaw na ok. 30 min. Do kaszy dodaj posiekane mięso i wymieszaj. Smacznego! 



Słodki kurczak z kaszą jaglaną


Składniki: 


  • 1 piersi z kurczaka
  • kasza jaglana
  • słodkie jabłko
  • woda

Sposób przygotowania: 


W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć pierś z kurczaka. Po ugotowaniu posiekaj. W drugim garnuszku zagotuj dwa razy tyle wody ile jest kaszy jaglanej. Na wrzątek wrzuć kaszę i gotuj aż kasza wchłonie cała wodę. Odstaw garnek z kaszą na ok 30 minut - owijając garnek kocem. Jabłuszko utrzyj na tarce. Wymieszaj kasze z mięsem i jabłuszkiem. 




Ryż brązowy z jabłkiem


Składniki:

 
- 1 jabłko
- 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego

Sposób przygotowania:

Cienko obrane jabłko, pokrój i poddusić krótko w 3 łyżkach wody. Odstawić z ognia, wymieszaj z 3 łyżkami ugotowanego na sypko ryżu. Starszemu dziecku możesz dodać cynamon lub miód 




Cukinia gotowana na parze


Składniki: 


- cukinia
- szczypta ziół prowansalskich
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania: 


Umyj cukinię, ale nie obieraj jej ze skórki. Pokrój ją w plasterki grubości ok. 1 cm. Ułóż je na sicie do gotowania na parze i każdy posyp szczyptą ziół. Gotuj, dopóki nie zmiękną. Wyłóż na talerz i na każdym plasterku połóż drobinkę masła. 




Cielęcina ze szpinakiem i brokułami


Składniki: 


- kawałek cielęciny (50-100 g)
- garść liści szpinaku
- filiżanka różyczek brokułu
- płaska łyżeczka mąki
- 2-3 łyżki mleka modyfikowanego
- sól
- pieprz
- ew. świeże listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania: 


Mięso umyj, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości, po czym wyjmij, posiekaj drobno ostrym nożem w poprzek włókien. Szpinak pokrój, różyczki brokułu podziel. Warzywa podduś pod przykryciem w minimalnej ilości wody (najlepiej w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem). Dodaj mięso, wymieszaj, zapraw płaską łyżeczką mąki zmieszaną z wodą, dopraw solą, ew. posiekanymi listkami ziół. Zdejmij z ognia. Gdy przestygnie do 50°C, rozrzedź mlekiem. 




Cukinia z wody


Składniki: 


- ćwierć niewielkiej cukinii
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki masła

Sposób przygotowania: 


Umyj cukinię, ale nie obieraj jej ze skórki. Pokrój ją w plasterki grubości ok. 1 cm. Ułóż je na sicie do gotowania na parze i każdy posyp szczyptą ziół. Gotuj, dopóki nie zmiękną. Wyłóż na talerz i na każdym plasterku połóż drobinkę masła 




Krem z cukinii


Składniki:


- pół cukinii
- pół niedużej cebuli
- łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- gałka muszkatołowa (na czubek noża)

Sposób przygotowania: 


Cukinię umyj (nie obieraj), pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem (wody w garnku powinno być tyle, by przykrywała cukinię), gotuj pod przykryciem do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oleju, by stała się szklista. Dorzuć do cukinii. Gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw, by zupa przestygła. Zmiksuj na gładki krem, dodaj nieco soli i odrobinę gałki muszkatołowej. Starszemu niemowlęciu możesz zaserwować zupę z kleksem jogurtu naturalnego. 



Krupniczek mamy


Składniki:


- marchewka
- pietruszka
- ćwierć niedużego selera
- l kawałeczek pora
- ziemniak
- 2-3 łyżki ugotowanego i rozdrobnionego mięsa (drób
- cielęcina)
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
- szczypta soli

Sposób przygotowania: 


Kaszę wsyp do garnka, zalej ok. pół litra zimnej wody, dodaj sól, liść i ziele - zagotuj. Warzywa dokładnie wyszoruj, obierz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka na wrzącą wodę z kaszą. Gotuj do miękkości. Dodaj mięso, pół łyżeczki masla lub oliwy z oliwek. Możesz zabielić krupniczek odrobiną rozpuszczonego w wodzie mleka modyfikowanego (odpowiedniego do wieku dziecka). 




Kurczak pani prezes


Składniki:


- 50 g filetu z piersi kurczaka
- średni ziemniak
- średnia marchewka
- 2 jędrne węgierki
- łyżka oliwy
- po pół łyżeczki majeranku i cząbru
- łyżka soku z cytryny lub wody
- szczypta soli

Sposób przygotowania: 


Oliwę wymieszaj w miseczce z ziołami, solą i sokiem z cytryny lub wodą. Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Ziemniak i marchewkę wyszoruj i obierz. Ziemniak pokrój na ćwiartki, marchewkę - w plastry o grubości 1,5-2 cm. śliwki umyj i wyjmij pestki. Rozbity filet zamocz na chwilę w oliwie z dodatkami, wyjmij, ułóż na nim śliwki. Jeśli płat mięsa jest wąski - połóż jedną, raz zawiń mięso, połóż następną i znów zawiń. Mięsną roladkę zepnij wykałaczką. Do oliwy włóż ziemniaki i marchewkę. Ułóż mięso i jarzyny na blasze (albo przełóż na głęboki talerz, zalej resztą oliwy i wstaw na jakiś czas do lodówki - nawet na całą noc - żeby się przegryzły). Rozgrzej piekarnik do 175°C, włącz obie grzałki. Blachę z mięsem i jarzynami umieść w górnej części piecyka. Piecz 15-20 min. Składniki powinny być w środku miękkie i soczyste, a na zewnątrz przypieczone. Zaglądaj przez szybkę, sprawdzaj patyczkiem. Gdyby potrawa za szybko się przypiekała, zmniejsz temperaturę, przestaw blachę niżej albo skrop potrawę wodą 




Pasta z kurczaka


Składniki:


- pół piersi kurczaka upieczonej w folii lub ugotowanej na parze
- ćwierć ugotowanego selera
- mały kawałek ugotowanego pora
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta rozmarynu
- szczypta soli
- pół łyżeczki oliwy
- pół łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania: 


Kurczaka pokrój na kawałki. Przepuść przez maszynkę (lub zmiksuj) razem z selerem, porem, natką pietruszki i pokruszonym rozmarynem. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny i solą. Używaj do smarowania kanapek 




Jajeczko z pomidorkiem


Składniki:


- umyte jajko
- obrany ze skórki pomidor
- masełko
- bułeczka pszenna
- zioła np.bazylia

Sposób przygotowania: 


 Na maselku smażymy jajko, a gdy tylko zacznie się ścinać dodajemy wcześniej umutego, obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidorka, smazymy do uzyskania porządanej kostyntencj i doprawiamy ziólkami.Podajemy z bułeczką z masłem. Dla nieco starszych dzieci można dodoać do jajka łyżkę startego zółtego sera. 



Wiosenna - bomba witaminowa


Składniki: 


- mała kalarepka
- różyczka kalafiora
- ćwiartka młodej kapusty
- skrzydełko z kurczaka
- dwa ziemniaczki
- przyprawy do smaku

Sposób przygotowania: 


Wszystkie warzywa pokroić, dodać do wywaru ze skrzydełka, gotować przez pół godziny na wolnym ogniu i jeżeli wszystko będzie już ugotowane -rozdrobnić i podawać dziecku . 




Zupka Oliwki


Składniki: 


- 1/2 kalarepki
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 3 małe ziemniaczki
- kilka fasolek szparagowych
- kawałek piersi z indyka
- koperek
- natka pietruszki
- masełko lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowanie: 


Zagotować 300ml wody. Wrzucić drobno pokrojone warzywa, mięsko i część koperku. Gotować do miękkości (ok. 20min.) następnie dodać łyżeczkę masełka lub oliwki i zmiksować. Posiekać drobno świeży koperek i natkę i dodać do gotowej zupki. 




Makaron z sosem


Składniki: 


- 115g marchwi
- 50g brukselki
- 25g fasolki szparagowej żółtej
- 2 łyżki mrożonej kukurydzy
- 50g makaronu
- 350ml wody lub mieszanki mlecznej
- 50g łagodnego sera

Sposób przygotowania: 


Warzywa posiekaj na kawałki. Warzywa, kukurydzę i makaron wrzuć do gotującej wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min., aż makaron bedzie miękki. Utrzyj ser i dodaj do warzyw mieszając aż zupełnie się rozpuści. Zmiksuj lub rozgnieć na papkę. Objętość: 600ml 




Pulpeciki cielęce


Składniki: 


- 20 dkg cielęciny mielonej
- 1 żółtko
- posiekana natka pietruszki i obrobina majeranku
- odrobina soli
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)

Sposób przygotowania: 


Z mięsa, żółtka, natki, majeranku i soli przygotować (dokładnie wymieszać) okrągłe pulpeciki i wrzucać je na gotującą się wodę ze startą włoszczyzną. Gotować ok 30 min. Podawać z surówką z marchewki startej z jabłkiem i ugotowanymi ziemniakami. 




Pulpety z cielęciny i kaszki manny


Składniki:


- 50 g warzyw, tj. 1/4 małej marchewki, 1/2 małej pietruszki, 1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
- 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki
- 1/2 surowego żółtka
- 150 ml wody

Sposób przygotowania: 


Mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko (uprzednio sparzamy jajko) oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody, doprowadzając do wrzenia. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut. 




Risotto z czerwoną papryką


Składniki: 


- 50g ryżu
- 300ml wody
- 75g czerwonej papryki
- 75g cukinii
- 50g selera

Sposób przygotowania:


Ryż gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. nie przykrywąjac garnka. Dodaj warzywa do ryżu, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10min. lub do czasu aż ryż będzie miękki. Zmiksuj ryż z jarzynami na papkę lub przetrzyj przez sito. 



Koperkowa z lanymi kluseczkami


Składniki: 


- 1/2 marchewki
- 1/2 ziemniaczka
- 1/2 pietruszki
- świeży koperek
- malutkie udko kurczaka
- 200 ml wody
KLUSECZKI:
pół jajka
1/4 kubeczka mleka
trochę mąki
szczypta soli

Sposób przygotowania: 


Starannie umyte warzywa obrać , pokroić w małą kosteczkę i dodać do gotującego się udka. Po 30 min wyjąć udko, obrać mięsko, drobniutko pokroić i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem. 





Kalafiorowa z mięsem na rosole


Składniki: 


- 90g obranych warzyw: 1/4 marchewki(25g), 1/2 małego ziemniaka (18g), 1/4 pietruszki (9g), 1/4 małego pora (9g) i 2 różyczki kalafiora (18g)
- łyżeczka oliwy z oliwek (5g), ewentualnie oleju słonecznikowego
- łyżeczka płatków ryżowych (5g)
- 120 ml wody, ktorą uzupełniamy w trakcie gotowania
- mały kawałek surowego, chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20g)

Sposób przygotowania: 


Warzywa starannie myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy i wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu(do miękkości) jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać, a warzywa i ryż przetrzeć przez gęste sito. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej, mieszamy. jącą się jeszcze przez ok 5 min zupkę zrobić lane kluszeczki. 

  
  
               

6 komentarzy: